Increasing Parental Knowledge of Children's Nutrition Needs

Ismaniar Ismaniar, Nur Hazizah, Syuraini Syuraini

Abstract


Health is one of the conditions for a realized generation that is ready with a variety of future competition. Health affects development. Intake of nutritious food from an early age is a solution to health and avoid various diseases. Parents as full responsibility for the sustainability of children's growth and development need to have good knowledge about this and can provide the best service for children. But not all of them can fulfill it. The education and practice of cooking healthy food for early childhood carried out in college service activities can help improve agricultural knowledge and skills.

Keywords: Knowledge, Parents, Nutritional Intake, Healthy Generation


Full Text:

PDF

References


Auliana, R. (2011). Gizi Seimbang dan Makanan Sehat Untuk Anak Usia Dini (Makalah). Yogyakarta. Retrieved from http://staff.uny.ac.id/sites/default/files/pengabdian/rizqie-auliana-dra-mkes/gizi-seimbang-dan-makanan-sehat-untuk-anak-usia-dini.pdf

Blue Band. (2018). 10 Zat Gizi Yang Dibutuhkan Untuk Pertumbuhan Anak. Retrieved July 15, 2019, from https://www.blueband.co.id/tips/10-zat-gizi-yang-dibutuhkan-untuk-pertumbuhan-anak/

Delfiano, R. (2019). 30 Persen Anak Keluarga Kaya Stunting. Padang Ekspres. Retrieved from https://padek.co/koran/padangekspres.co.id/read/detail/129413/30-Persen-Anak-Keluarga-Kaya-Stunting

Handayani, D. S., Sulastri, A., Mariha, T., & Nurhaeni, N. (2017). Penyimpangan Tumbuh Kembang Anak dengan Orang Tua Bekerja. Jurnal Keperawatan Indonesia, 20(1), 48–55. https://doi.org/10.7454/jki.v20i1.439

Harti, L. B., Kusumastuty, I., & Hariadi, I. (2016). Hubungan Status Gizi dan Pola Makan terhadap Penambahan Berat Badan Ibu Hamil. Indonesian Journal of Human Nutrition, 3(1), 54–62. https://doi.org/10.1016/j.nancom.2011.05.003

Has, E. M. M., Sustini, F., & Armini, N. K. A. (2012). Model Pengembangan Pemenuhan Kebutuhan Gizi Anak Prasekolah Berbasis Health Promotion Model. Jurnal Ners, 7(2), 121–130. Retrieved from https://e-journal.unair.ac.id/JNERS/article/download/4010/2731

Jalal, F. (2011). Bahan Presentasi MK Kesehatan dan Gizi. Jakarta.

Juwita, J., & Lalusu, E. Y. (2016). Hubungan Status Gizi dengan Perkembangan Anak Prasekolah di Tk Al-Mustaqim Luwuk Tahun 2015. Jurnal KesMas Untika, 7(1), 1–9. Retrieved from https://ramlibidullah.files.wordpress.com/2010/10/jurnal-hubungan-status-gizi-dengan-perkembangan-anak-pra-sekolah.pdf

Mahardhika, F., Malonda, N. S. ., & Kapantow, N. H. (2017). Hubungan antara Usia Pemberian Makanan Pendamping ASI (MP-ASI) Pertama Kali dengan Status Gizi Anak Usia 6-12 bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Kombos Kota Manado. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 1(1), 1–7. Retrieved from https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/kesmas/article/download/22946/22642

Margawati, A., & Astuti, A. M. (2018). Pengetahuan Ibu, Pola Makan dan Status Gizi pada Anak Stunting Usia 1-5 Tahun di Kelurahan Bangetayu, Kecamatan Genuk, Semarang. Jurnal Gizi Indonesia, 6(2), 82. https://doi.org/10.14710/jgi.6.2.82-89

Martiani, M., Herini, E. S., & Purba, M. (2012). Pengetahuan dan Sikap Orang Tua Hubungannya dengan Pola Konsumsi dan Status Gizi Anak Autis. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 8(3), 135. https://doi.org/10.22146/ijcn.18209

Nindyna Puspasari, & Merryana Andriani. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Gizi dan Asupan Makan Balita dengan Status Gizi Balita (BB/U) Usia 12-24 Bulan. Amerta Nutrition, 1(4), 369–378. https://doi.org/10.20473/amnt.v1.i4.2017.369-378

Patria, S. Y. (2017). Gizi Anak pada Masa Emas ( golden age ). Yogyakarta. Retrieved from http://fk.ugm.ac.id/wp-content/uploads/2017/09/Gizi-Anak-Golden-Age.pdf

Purnama, N. L. A., Lusmilasari, L., & Julia, M. (2015). Perilaku Orang Tua dalam Pemberian Makan dan Status Gizi Anak Usia 2-5 Tahun. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 11(3), 97. https://doi.org/10.22146/ijcn.19281

Putri, R. M., & Lasri, L. (2016). Pekerjaan, Tingkat Pendidikan dan Pengetahuan Ibu Pra Sekolah Tentang Gizi Seimbang. Jurnal Care, 4(3), 78–87. Retrieved from https://jurnal.unitri.ac.id/index.php/care/article/download/838/796

Santrock, J. W. (2011). Masa Perkembangan Anak. Jakarta: Salamba Humanika.

Suharyanto, E. R., Hastuti, T. P., & Triredjeki, H. (2017). Hubungan Status Gizi dengan Perkembangan Anak Usia 1 sampai 5 Tahun di Kelurahan Tidar Utara, Kota Magelang. Jurnal Keperawatan Soedirman, 12(1), 27. https://doi.org/10.20884/1.jks.2017.12.1.686

Ulfah, E., Rahayuningsih, S. E., Herman, H., Susiarno, H., Gurnida, D. A., Gamayani, U., & Sukandar, H. (2018). Asuhan Nutrisi dan Stimulasi dengan Status Pertumbuhan dan Perkembangan Balita Usia 12‒36 Bulan. Global Medical and Health Communication, 6(1), 12–20. https://doi.org/10.29313/gmhc.v6i1.2323




DOI: https://doi.org/10.24036/kolokium-pls.v7i2.353

Refbacks

  • There are currently no refbacks.