Community Empowerment Based on Local Materials

Setiawati Setiawati, Wirdatul' Aini, Lucy Pridayati

Abstract


Community empowerment through local resource-based training is a strategic effort to enhance skills and economic independence, particularly in rural areas. This training program aims to utilize locally available resources, such as natural materials and agricultural products, to create high-value-added products. By involving the community in the learning and production process, the training can improve individual capacities and strengthen the local economy. Additionally, the use of local materials promotes environmental sustainability by reducing reliance on imported or environmentally harmful materials. The program’s outcomes are expected to generate new job opportunities, increase community income, and raise awareness of the importance of optimizing local resources.

Key Word : Community empowerment  , local resource , training is a strategic


Full Text:

PDF

References


Afifah, M. N., Hidayat, D., & Musa, S. (2023). Partisipasi Masyarakat dalam Penyelenggaraan Program Pendidikan Asyarakat di Pusat Kegiatan Belajar Masyarakat Tim Suara Masyarakat Dawuan Cikampek. Jurnal Eksistensi Pendidikan Luar Sekolah, 8(1). https://doi.org/http://dx.doi.org/10.30870/e-plus.v8i1.22440

Arfianto, A. E. W., & Balahmar, A. R. U. (2014). Pemberdayaan Masyarakat dalam Pembangunan Ekonomi Desa. JKMP, 2(1).

Bantacut, T., & Saptana, S. (2014). Politik Pangan Berbasis Industri Tepung Komposit. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 32(1).

Chambers, R. (1995). Pembangunan yang Berpusat pada Rakyat: Proses Perencanaan Partisipatif. LP3ES.

Cormier, A. A., & Buikstra, J. E. (2021). Thundering Hoofbeats and Dazzling Zebras: A Model Integrating Current Rare Disease Perspectives in Paleopathology. International Journal of Paleopathology, 33. https://doi.org/10.1016/j.ijpp.2021.04.010

ElMassah, S., & Mohieldin, M. (2020). Digital Transformation and Localizing the Sustainable Development Goals (SDGs). Ecological Economics, 169(3). https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2019.106490

Endah, K. (2020). Pemberdayaan Masyarakat: Menggali Potensi Lokal Desa. Jurnal MODERAT, 6(1).

Fawwaz, A., & Susanty, S. (2024). Pemberdayaan dan Partisipasi Masyarakat dalam Pendidikan Menuju Sekolah Bermutu. Jurnal Terapung: Ilmu – Ilmu Sosial, 6(2).

Harahap, I. M., Nizariansyah, C. D., Lisa, N. P., & Fahriana, N. (2022). Pelatihan Pembuatan Dimsum Udang sebagai Bentuk Kreativitas Pemanfaatan Hasil Tambak Masyarakat di Desa Meunasah Blang, Kecamatan Darul Aman, Kabupaten Aceh Timur. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 2(2).

Harini, N., Suhariyanto, D., Indriyani, Novaria, N., Santoso, A., & Yuniarti, E. (2023). Pendampingan Pemberdayaan Masyarakat dalam Meningkatkan Perekonomian Desa. Amalee: Indonesian Journal of Community Research and Engagement, 4(2).

Ife, J., & Tesoriero, F. (2008). Community Development: Alternatif Pengembangan Masyarakat di Era Globalisasi. Pustaka Pelajar.

Mufidah, L., Sulistiyani, T., Rachmawati, E., & Mayang, R. C. (2021). Pelatihan Olahan Singkong dan Pisang untuk Pemberdayaan Masyarakat Desa Wonotopo. Abdimas Akademika, 2(01).

Mustangin, Kusniawati, D., Islamii, N. P., Setyaningrum, B., & Prasetyawati, E. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Potensi Lokal Melalui Program Desa Wisata di Desa Bumiaji. SOSIOGLOBAL : Jurnal Pemikiran Dan Penelitian Sosiologi, 2(1).

Mustanir, A., S, F., Adri, K., Nurnawati, A. A., & Goso, G. (2020). Sinergitas Peran Pemerintah Desa dan Partisipasi Masyarakat tTrhadap Perencanaan Pembangunan di Kabupaten Sidenreng Rappang. Journal of Government Science (GovSci), 1(2).

Pakpahan, H. T., Kurniasih, S., Heryadi, D. Y., Fauziah, A., Eka, A. P. B., Tahir, M. I., Andayani, Q., Fachri, A., Sumartono, E., & Budaraga, I. K. (2024). Konsep Pemberdayaan Masyarakat. Hei Publishing Indonesia.

Prasetya, M. W., & Rahaju, T. (2024). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Potensi Lokal Melalui Kampung Kreatif dan Independen. Jurnal Intelektual Administrasi Publik Dan Ilmu Komunikas, 11(1).

Rachmawaty, R., Rahmawati, R., Amraeni, A., Baharuddi, R. A., & Nurdiana, N. (2023). Pelatihan Pemanfaatan Bahan Makanan Lokal Bergizi Tinggi Dalam Rangka Pencegahan Stunting Di Kabupaten Gowa. Jurnal Pelayanan Hubungan Masyarakat, 1(4). https://doi.org/https://doi.org/10.59581/jphm-widyakarya.v1i4.1996

Rinjani Alam Pratiw. (2020). Pengolahan Ubi Jalar Menjadi Aneka Olahan Makanan: Review. Jurnal Triton, 11(2). https://doi.org/https://doi.org/10.47687/jt.v11i2.112

Setianingsia, E., Nastiaa, N., & A, M. A. B. (2022). Partisipasi Masyarakat dalam Program mberdayaan Kesejahteraan Keluarga di Kelurahan Wandoka Kabupaten Wakatobi. Journal of Government Science Studies, 1(2).

Susanto, D., Liliyantie, L., Inriani, E., Netanyahu, K., Raj, D. T. S., Garuda, N., Nisapingka, D., Ningsih, J., & Ariyani, A. (2024). Pemberdayaan Masyarakaat di desa Lawang Uru dalam Menghadapi Era Industrialisasi. Kumawula : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(1). https://doi.org/https://doi.org/10.24198/kumawula.v7i1.52915

Zimmerman, Z., & Schunk, S. (2002). Self Regulated Learning and Academic Achievment. Erlbaum.




DOI: https://doi.org/10.24036/kolokium.v12i2.922

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.